| Zunet | Rzecz o bananach

Zunet

Rzecz o bananach

Rzecz o bananach Banany to źródło potasu. Są pożywne, zdrowe i idealnie nadają się na śniadanie – dają dużo energii i zapychają żołądek. Z bananów można zrobić naprawdę wiele ciekawych kulinarnie rzeczy. Możemy zrobić, na przykład, bananową owsiankę – w trakcie gotowanie płatków na mleku (najlepiej bez laktozy) może dodać rozdrobnionego widelcem banana, który idealnie […]

Rzecz o bananach
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Rzecz o bananach

Banany to źródło potasu. Są pożywne, zdrowe i idealnie nadają się na śniadanie – dają dużo energii i zapychają żołądek. Z bananów można zrobić naprawdę wiele ciekawych kulinarnie rzeczy. Możemy zrobić, na przykład, bananową owsiankę – w trakcie gotowanie płatków na mleku (najlepiej bez laktozy) może dodać rozdrobnionego widelcem banana, który idealnie połączy się z resztą potrawy, wsiąknie w płatki i nada im słodkawego smaku. Banan również świetnie sprawdza się w naleśnikach – jest miękki, toteż świetnie służy jako nadzienie naleśników. Można z niego również robi wszelakie owocowe koktajle. Idealnie komponuje się z truskawkami, wyjdzie nam z tego niemalże gęsty syrop, zdrowy, pożywny i naprawdę zapychający. Banana możemy zrobić też z samym mlekiem i otrzymamy koktajl czysto bananowy, możemy dodać trochę cynamonu. Chlebek bananowy to kolejny świetny pomysł na wykorzystanie tego owocu, a przełamanie słodkości dojrzałego banana gorzką czekoladą sprawia, że idealnie łączy się to w chlebie, który można zjeść z przyjemnością na śniadanie. Banany można też wykorzystać do ciasta bananowego czy pysznych babeczek. Można banany również wysuszyć, by powstały nam zdrowe chipsy, które można potem dodać do owsianki czy mieszanki bakaliowej.

Ciekawe wpisy kulinarne online:

recommended